Stel gerust uw vraag over brandpreventie.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

Meest gestelde vragen over Brandblussers en blusdekens
 1. Hoe lang kan ik met een brandblusser blussen?
 2. Welk formaat brand kan ik blussen met mijn brandblusser?
 3. Kan ik elke brand met iedere brandblusser blussen?
 4. Waar hang ik een brandblusser op?
 5. Moet een blusser ieder jaar gekeurd worden?
 6. Hoe lang gaat een brandblusser mee?
Hoe lang gaat een brandblusser mee?

De maximale levensduur van een brandblusser is 20 jaar, mits deze tijdig gekeurd wordt.

Moet een blusser ieder jaar gekeurd worden?

Particulieren zijn wettelijk niet verplicht om brandblussers te laten keuren. Wij adviseren om uw blussers elke 2-3 jaar te laten keuren door een NCP-REOB erkende monteur.

Het keuren van 1 enkele blusser is vaak relatief duur. Het loont om meerdere brandblussers (op hetzelfde adres) tegelijkertijd aan te bieden. Informeer eens bij uw buren of familie of zij hun blussers ook willen laten keuren.

Uw blusser(s) laten controleren door een NCP-REOB erkende monteur? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Brandblussers die bij Preef zijn gekocht, zijn vrijwel allemaal voorzien van een manometer. Deze geeft de interne druk aan van de brandblusser. Zolang de manometer in het groen staat, is uw blusser gereed om een brand te blussen.

Behandel uw blusser met respect. Gooi er niet mee. Hang de blusser op een vaste plek. Als u dat doet, hoeft u uw blusser minder vaak te laten controleren.


Bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun brandblussers elk jaar te laten controleren, elke 5 jaar de blusstof te laten vervangen en na maximaal 10 jaar de gehele blusser te laten reviseren.

De jaarlijkse keuring dient volgens NEN 2559-richtlijn te gebeuren.
Deze REOB-keuring houdt in:

 • Visuele inspectie van blustoestel op beschadigingen, deuken en roestvorming.
 • Controle van slang en spuitmond
 • Leesbaarheid van transfer en controle rijkstype keurmerk
 • Controle van gangbaarheid verzegeling
 • Controle van druk via de manometer en via externe drukmeting
 • Controle van patroon en inslagmechanisme (alleen voor blussers met patronen)
 • Controle op afdichtingen
 • Controle van gewicht en vermelde houdbaarheidsgegevens (CO2-blussers)
 • Controle van leeftijd blustoestel
 • Aanbrengen keuringsstickers

Het 5- en 15-jaarlijkse onderhoud is een uitgebreide vorm van de jaarlijkse controle, waarbij de blusstof zo nodig wordt vervangen. Het 10-jaarlijkse onderhoud is een volledige demontage van het blustoestel, vervangen van de blusstof, rubbers en andere onderdelen. Alles wordt nagelopen op eventuele gebreken. Daarna moet de blusser opnieuw op druk worden gebracht.

Onze ervaring leert dat het vaak goedkoper is om een brandblusser na 10 jaar te vervangen.

Is uw brandblusser 5 of 10 jaar oud, dan is het raadzaam om deze te laten nakijken. Preef kan dit voor u doen. Neem contact met ons op via info@preef.nl

Waar hang ik een brandblusser op?

Bedrijven moeten hun brandblusser duidelijk zichtbaar aan de muur hangen. We begrijpen dat u dat thuis niet wilt. Zorg dat de brandblusser altijd goed bereikbaar is. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om de brandblusser in de trapkast te hangen, leg er dan niet allerlei andere spullen voor. Verder is het belangrijk dat iedereen in uw huishouden weet waar de brandblusser hangt of ligt.

Denk ook over de plek waar u de blusser hangt. De kans op brand is veel groter in een meterkast. Kunt u nog bij een andere brandblusser als uw brandblusser hier hangt? Binnenshuis hoeft u niet op de gebruikstemperaturen te letten. Maar in de (onverwarmde) schuur kan bijvoorbeeld uw sproeischuimblusser (meestal geschikt voor gebruik tussen de -5˚C en 60˚C) bij flinke vrieskou niet gebruiksklaar zijn. Zoek dan een andere plek.

Kan ik elke brand met iedere brandblusser blussen?

Nee, dat kan niet.
Iedere blusser heeft eigen bluskwaliteiten (bijv. frituurvet, kleine ruimtes, computers, etc.). Speciaal voor mensen met wat minder kennis over brand en brandpreventiemiddelen hebben wij de Preef-module ontwikkeld. Klik bovenaan de site op "Start" en ontdek welke brandblusser u nodig hebt.

Elke soort brand wordt aangeduid met een bepaalde brandklasse. Klik hier voor meer informatie over brandklassen.

Welk formaat brand kan ik blussen met mijn brandblusser?

De brandblussers die Preef verkoopt, zijn geschikt voor kleine of beginnende branden.

Een kleine of beginnende brand betekent dat de brand nog op de plek is waar deze is ontstaan: de frituurpan, prullenbak of televisie. Een brand is niet klein meer wanneer deze zich heeft uitgebreid naar omliggende materialen.
Bijvoorbeeld: zolang een brand alleen in de prullenbak zit, spreken we van een kleine brand. Wanneer het bankstel ernaast echter ook al vlam heeft gevat, is de brand zich aan het uitbreiden en is het geen kleine brand meer. Volg in dat geval het vluchtplan en bel 112.

Een kleine brand kan wel veilig worden geblust met een klein blusmiddel. Met bijvoorbeeld een sproeischuimblusser van 6 liter kan 30 seconden lang schuim op de brand worden gespoten. (Bedenk goed: een emmer met een inhoud van 10L met water vullen, duurt ca. 1,5 minuut!!) Richt bij het blussen op de onderkant van de vlammen.

Hoe lang kan ik met een brandblusser blussen?

Veel mensen onderschatten de spuitduur van een brandblusser. Men denkt vaak dat met een brandblusser vele minuten geblust kan worden.
De spuitduur hangt uiteraard samen met de inhoud van de blusser: hoe groter de blusser, hoe langer de spuitduur.

U vindt de blustijd van onze blussers altijd onder het tabblad "Specificaties" en op de productpagina's wordt de blustijd met een icoontje vermeld.