Stel gerust uw vraag over brandpreventie.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

Meest gestelde vragen over Brandalarm
 1. Wat is het verschil tussen een rook-, hitte-, multi-sensor- en CO-melder?
 2. Wat zijn koppelbare melders?
 3. Wat is de levensduur van een rook-, hitte- en CO-melder?
 4. Moeten rook-, hitte- en CO-melders elk jaar gekeurd worden?
 5. Moet een rookmelder onderhouden worden?
 6. Hoe en waar installeer ik een rookmelder?
 7. Waarom gaat het alarm van mijn rookmelder af, terwijl er geen rookontwikkeling is?
 8. Het alarm van mijn rookmelder gaat af vanwege rookontwikkeling. Wat moet ik doen?
 9. Mijn rookmelder geeft af en toe een kort piepsignaal.
 10. Hoe en waar installeer ik een CO-melder?
 11. Op welke hoogte plaats ik een CO-melder?
 12. Het alarm van de CO-melder gaat af, wat moet ik doen?
Wat is het verschil tussen een rook-, hitte-, multi-sensor- en CO-melder?

Het verschil tussen deze melders is dat ze alle vier iets anders detecteren.

De rookmelder is het meest gebruikte branddetectiemiddel. Deze is speciaal bedoeld om langzaam smeulende brandjes vroegtijdig te ontdekken. Wanneer de rookmelder rook detecteert, gaat het alarm af. Het geluid maakt u wakker, zodat u genoeg tijd hebt om te vluchten of de brand nog te blussen. Dit is vooral 's nachts belangrijk, omdat het reukorgaan is uitgeschakeld als u slaapt. U ruikt dus niets. Ruim 75% van alle branden ontstaat tussen middernacht en 6 uur 's ochtends.
Bekijk hier ons assortiment rookmelders

Een hittemelder slaat alarm wanneer de temperatuur van de ruimte waar de hittemelder hangt hoger wordt dan 55˚C. Deze melder is geschikt voor de keuken, garage of overloop in de buurt van de badkamer. De hittemelder wordt ook wel een trage melder genoemd, omdat het behoorlijk warm moet worden voordat het alarm van deze melder afgaat.
Bekijk hier ons assortiment hittemelders

Preef verkoopt ook een multi-sensormelder.
Deze melder detecteert rook in combinatie met de toename van de temperatuur. Hierdoor reageert deze melder nog sneller met tegelijkertijd een kleine kans op vals alarm. Deze melder is daarom uitstekend in te zetten daar waar standaard rookmelders ongewenst alarm kunnen geven. De multisensor reageert snel en adequaat op zowel langzaam smeulende branden (veel rookontwikkeling) als op snel uitslaande branden (weinig rookontwikkeling).
Bekijk hier ons assortiment multi-sensormelders

De CO-melder meet koolmonoxide, CO of kolendamp. Dit is allemaal hetzelfde giftige gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding in bijvoorbeeld de gaskachel of CV. Wanneer er teveel koolmonoxide vrijkomt, gaat het alarm van de CO-melder af. Het geluid waarschuwt u, zodat u genoeg tijd hebt om te vluchten. Kolendamp kan dodelijk zijn en wij kunnen het niet ruiken. Daarom is deze melder extra belangrijk in huizen met CV-ketels en gaskachels.

Tip
Hebt u hoofdpijn en valt het u op dat uw gaskachel of CV met een oranje of gele vlam brandt, in plaats van een blauwe? Stop het apparaat, draai het gas uit, ventileer de woning en bel direct uw servicemonteur! Zo voorkomt u koolmonoxidevergiftiging.
Bekijk hier ons assortiment CO-melders

Wat zijn koppelbare melders?

Koppelbare (rook)melders zijn melders die met elkaar in verbinding staan. Er bestaan systemen met bedrading, maar ook draadloze. Het is mogelijk om rook-, hitte- en multi-sensormelders aan elkaar te koppelen. U kunt alleen speciaal daarvoor ontwikkelde melders van hetzelfde merk koppelen.

Wij adviseren om de diverse melders te koppelen. In dat geval gaat in het hele huis alarm af, wanneer er ergens rook of een hogere temperatuur wordt waargenomen.

Wat is de levensduur van een rook-, hitte- en CO-melder?

De levensduur van rook-, hitte- of CO-melders is 5 à 10 jaar. Als uw melder dus ouder is dan 10 jaar, adviseren wij om deze te vervangen.

Bij sommige melders zit een batterij die even lang meegaat. U hebt daar dus 10 jaar geen omkijken naar. Wanneer de batterij leeg raakt, geeft het akoestische alarm 30 dagen lang om de minuut een korte piep.

Er zijn ook rook-, hitte- of CO-melders die een batterij hebben die 1 à 2 jaar meegaat. Bij deze melders dient u de batterij jaarlijks te vervangen.

Twijfelt u of uw rook-, hitte- of CO-melder nog werkt? Houd de testknop lang ingedrukt. Als het alarm niet af gaat, controleer dan of de batterij goed zit en vervang deze zo nodig.

Moeten rook-, hitte- en CO-melders elk jaar gekeurd worden?

Nee, dit is niet verplicht.
De rook-, hitte-, en CO-melders die Preef verkoopt, hebben allemaal een testknop. Twijfelt u of uw rook-, hitte- of CO-melder nog werkt? Houd de testknop lang ingedrukt. Als het alarm niet afgaat, controleer dan of de batterij goed zit en vervang deze zo nodig. Vervang uw melder in elk geval wanneer deze ouder is dan 10 jaar.

Moet een rookmelder onderhouden worden?

Jazeker!
Maak de melder regelmatig (minimaal 1x per jaar) schoon. Ga met de zachte borstel van de stofzuiger langs de openingen van de rookmelder. Of maak de behuizing schoon met een vochtige doek. Als u klaar bent, drukt u de testknop een paar seconden in om te testen of de rookmelder nog steeds werkt.

Hoe en waar installeer ik een rookmelder?

Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten: de overloop, de hal en de gang van elke verdieping. Voor optimale veiligheid zorgt u dat elke slaapkamer en/of kinderkamer is voorzien van een rookmelder. Plaats rookmelders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte, aan het plafond, op 30 cm van alle muren. Hebt u een schuin dak? Hang de rookmelder dan minstens 25 cm lager dan de nok. Wanneer u 's nachts de deur van de woonkamer naar de gang dicht doet, adviseren wij om in ieder geval een rook- en/of hittemelder in de woonkamer op te hangen.

We raden aan om de handleiding altijd goed door te lezen voor de specifieke installatie-eisen.

Tip
Gebruik hittemelders in de keuken en de garage.

Rookmelders installeren

 • Op elke verdieping in huis, met inbegrip van (verbouwde) zolderruimtes.
 • Installeer rookmelders in iedere slaapkamer.
 • Hang in lange gangen om de 7,5 meter een melder.
 • Installeer een melder in het trapgat van elke verdieping.
 • Monteer de melder zoveel mogelijk in het midden van het plafond, maar minstens 30 cm van de muur of hoek.

Klik hier voor een overzichtplaatje

Plaatsen waar rookmelders beter niet geplaatst dienen te worden
 • Keukens, garages en boilerruimtes. Plaats in deze ruimtes een hittemelder.
 • Minder dan 3 meter van verbrandingsbronnen (bijv. fornuis, boiler, (hout)kachel, open haard). Liefst op 6 meter afstand.
 • Minder dan 3 meter van ruimtes waar veel damp, vocht of stoom wordt geproduceerd (bijv. keuken, badkamer, toilet, douchecel, afwasmachine).
 • Ruimtes waar de temperatuur onder de 4?C of boven de 38?C kan komen (bijv. niet-verwarmde gebouwen, buitenruimtes en veranda's).
 • Zeer stoffige, vuile of vettige ruimtes. Installeer een rookmelder nooit rechtstreeks boven een fornuis. Houd rookmelders in wasruimtes stofvrij of plaats liever een hittemelder.
 • In de buurt van een luchtinlaat, plafondventilator, boven een radiator of in tochtige ruimtes. Deze kunnen de rook wegblazen van de melder, waardoor deze geen rook detecteert.
 • In ruimtes waar veel insecten zitten. Insecten kunnen de openingen naar de sensorkamer doen verstoppen en ongewenste alarmmeldingen veroorzaken.
 • Op minder dan 30cm van een lichtbron. De elektrische ruis kan de sensor storen.
 • Ter hoogte van of lager dan de deuropening.
 • Zet het alarm af in ruimtes waar wordt behangen of geschilderd.
 • In zogenaamde dode luchtruimtes (bijv. nok van een puntdak). Doordat de lucht in deze ruimtes stilstaat, kan de rook de sensorkamer niet of te laat bereiken.

Klik hier voor een overzichtplaatje


Waarom gaat het alarm van mijn rookmelder af, terwijl er geen rookontwikkeling is?

Hebt u een gekoppeld systeem? Wellicht gaat alarm af in een ander deel van het huis
De kans bestaat dat er wel rook aanwezig is, maar kunt u het nog niet zien. Ga na of er ergens anders in huis brand is en ga naar buiten indien dat het geval is.

Wellicht hangt uw rookmelder verkeerd
Bekijk of u uw rookmelder correct en op de juiste plaats hebt gemonteerd onder Hoe en waar installeer ik een rookmelder?

De kap en/of de sensorkamer is bedekt met stof of vuil.
Er is stof opgehoopt aan de binnenkant van de kap. Dit kan zelfs in nieuwbouwwoningen gebeuren. Ga voorzichtig met het borstelhulpstuk van de stofzuiger over de rookmelder. Maak de melder minstens 1x per jaar goed schoon.

Insecten bedekken of verstoppen de sensorkamer.

 • Maak de rookmelder met het borstelhulpstuk van de stofzuiger of een vochtige doek schoon. Spuit wat insectenspray om de rookmelder heen (MAAR SPUIT NIET OP DE ROOKMELDER ZELF).
 • Wellicht wordt de radiofrequentie van uw koppelbare rookmelder verstoord door een elektrisch apparaat in de buurt. Probeer de frequentie aan te passen of de rookmelder te verplaatsen.
 • Sommige rookmelders gaan af wanneer de batterij bijna leeg is. Vervang dan z.s.m. de batterij.

Het alarm van mijn rookmelder gaat af vanwege rookontwikkeling. Wat moet ik doen?

 • Blijf rustig.
 • Waarschuw de mensen in de directe omgeving als ze zelf niet reageren op het alarmsignaal.
 • Stel vast waar de melding vandaan komt.
 • Zorg ervoor dat iedereen de kamer verlaat waar brand is.
 • Gebruik uw vluchtplan voor een goede en snelle ontruiming van uw huis.
 • Wat brandt er? Is het een kleine brand die ik veilig kan blussen? Pak een blusmiddel met de juiste brandklasse.
 • Doe een bluspoging.
 • Blijf altijd laag bij de grond in verband met rook en hitte. Adem geen rook in.
 • Blust u apparatuur die onder spanning staat? Let op dat u niet in de ontstane plas staat, indien u blust met een sproeischuimblusser.
 • Blus een brandende frituurpan nóóit met water.
 • Blus een gasbrand door de gaskraan dicht te draaien. Blus de vlammen alleen indien u daardoor bij de gaskraan kan komen. Anders is er risico op een gasexplosie.
 • Speel niet voor held. Als de bluspoging niet lukt, ga naar buiten.
 • Sluit ramen en deuren.
 • Gebruik de trap, niet de lift.
 • Verzamel op een vooraf afgesproken veilige plaats buiten.
 • Bel 112, spreek rustig.
 • Ga niet terug naar binnen.
 • Wacht de brandweer aan de straatkant op.
 • Laat het (blus)werk over aan de professionele hulpdiensten.
 • Indien u rook hebt ingeademd of een brandwond heeft, laat iemand van de ambulance naar u kijken.

Mijn rookmelder geeft af en toe een kort piepsignaal.

Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is, geeft deze ongeveer om de minuut een korte piep. Dit gaat 30 dagen door, daarna is de batterij echt leeg en kan de rookmelder geen rook meer detecteren. Vervang de (bijna) lege batterij z.s.m. voor een nieuwe.

Hoe en waar installeer ik een CO-melder?

 • Installeer een CO-melder in ruimtes met een gaskachel, geiser, CV-installatie, open haard, houtkachel of andere apparatuur die op organische brandstof brandt.
 • Plaats de CO-melder op minimaal 4 meter afstand van het apparaat, bijv. op de overloop.
 • Houd de melder schoon en zorg dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Zet geen obstakels voor de melder.
 • Hebt u een kelder? Installeer dan de koolmonoxidemelder bovenaan de keldertrap.

Tip
Hang uw CO-melder niet in de buurt van een ventilator(opening) of boven een kachel of radiator. Bij een ventilator loopt u het risico dat het alarm te laat afgaat. Plaats de melder ook niet in een ruimte waar de lucht stilstaat (bijv. boven een verlaagd plafond).

Op welke hoogte plaats ik een CO-melder?

Koolmonoxide is ongeveer even zwaar als lucht en verspreidt zich gemakkelijk en gelijkmatig door de kamers. Het advies is om de CO-melder op ca. 1,5 meter hoogte te hangen.

Slaapkamers: best op dezelfde hoogte als uw kussen, de "slaaphoogte".
Woonkamer: best op de hoogte waarop u het meeste verblijft, meestal de "zithoogte".

Lees altijd de handleiding goed door voor de specifieke installatie-eisen.

Het alarm van de CO-melder gaat af, wat moet ik doen?

Omdat wij koolmonoxide niet met onze zintuigen kunnen waarnemen, adviseren wij om direct te reageren op het alarm van een CO-melder.

 • Blijf rustig.
 • Waarschuw de mensen in de directe omgeving als ze zelf niet reageren op het alarmsignaal.
 • Zet ramen en deuren open om te ventileren.
 • Gebruik uw vluchtplan voor een goede en snelle ontruiming van uw huis.
 • Verzamel op een vooraf afgesproken veilige plaats buiten.
 • Bel 112, spreek rustig.
 • Ga niet terug naar binnen.
 • Wacht de brandweer op, aan de straatkant.
 • Laat het werk over aan de professionele hulpdiensten. Indien u of uw huisgenoten zich erg moe voelt of zware hoofdpijn hebt, laat u te allen tijde nakijken door iemand van de ambulance.