Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • Opnieuw bewezen: Rook bij brand het grootste gevaar

  Afgelopen oktober 2014 heeft de Brandweer academie in samenwerking met Brandweer Nederland brandproeven in Zutphen gedaan. Onderzoek naar verloop van brand in een realistische omgeving. Oftewel compleet ingerichte (sloop)woningen met meubilair zoals vandaag de dag wordt verkocht in meubelzaken. Zoals reeds te verwachten was, maken rookmelders en gesloten binnendeuren het verschil tussen leven en dood.

  Niet de vlammen, maar de rook!
  Uit de proeven blijkt dat bij woningbranden, de rook het grootste gevaar vormt. Rook verspreidt zich razensnel door het gehele huis. Wanneer binnendeuren dicht ziten, wordt er voor gezorgd dat de rook minder snel verspreidt.

  Inboedel
  Er zijn 6 verschillende proefopstellingen geweest. Hieruit blijkt o.a. dat het vuur zich snel kan ontwikkelen door meubilair en matrassen van deze tijd. Wanneer alle binnendeuren openstonden, verspreidde de rook binnen de korste keren door de gehele woning. Veel branden gingen door zuurstofgebrek ook snel over in een smeulbrand. Dit gebeurde zeker als de binnendeuren waren gesloten. Bij voldoende zuurstof kan zo'n smeulbrand gemakkelijk enkele uren duren. Tijdens zo'n smeulbrand wordt er wel veel rook geproduceerd. Waaruit maar weer bleek dat gesloten binnendeuren dus langer de tijd geven om te ontruimen.

  Smeulende brand is levensgevaarlijk
  Wanneer bij een smeulende brand een buitendeur wordt geopend, kan deze zeer snel weer volledig ontwikkelen met alle gevaren van dien, voor diegene die de deur heeft geopend, aldus de onderzoekers. Een brand die gesmoord lijkt, kan bij aanvoer van verse lucht, ineens zeer snel oplaaien. Hierbij kan de temperatuur zelfs met honderden graden stijgen en ook de rook neemt snel in volume toe.

  Rookmelders redden levens
  Naar aanleiding van dit onderzoek bewijst wederom dat rookmelders echt van levensbelang zijn. Hoe eerder een brand is ontdekt, hoe meer tijd er is om te vluchten of de brand te blussen. Denk er altijd aan om eerst uw gezin te evacueren en 112 te bellen.