Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • Maar liefst 9 schoorsteenbranden per dag in Nederland
  Maar liefst 9 schoorsteenbranden per dag in Nederland

  Wanneer het buiten guur en koud wordt, worden de houtkachels weer aangestoken. Deze knusse en aangename warmte zorgt ook voor de nodige overlast. Per dag worden er gemiddeld maar liefst negen gezinnen geconfronteerd met de gevolgen van een schoorsteenbrand. Al sinds jaar en dag is er helaas geen afname in het aantal schoorsteenbranden. Ondanks de inspanningen van Brandweer Nederland. Al sinds 2003 schommelt het aantal tussen de 1500 en 2000 incidenten per jaar. Met grote en minder grote gevolgen van dien.

  Ontstaan

  Tijdens het stoken worden er altijd onverbrande deeltjes meegenomen door de rook. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal. Deze zeer brandbare laag heet “creosoot”. Als het kanaal niet vaak genoeg wordt geveegd, kan de creosoot in brand vliegen. Dit gebeurt al rond de 400˚C Hoe vaak er geveegd dient te worden, hangt af van de intensiteit van het stookgedrag van de bewoners.

  Gevolg
  Wanneer er een loeiend geluid uit de schoorsteen te horen is, is dit een teken dat er een beginnende schoorsteenbrand in het rookkanaal is ontstaan. Ook de schoorsteenpijp kan roodgloeiend worden en zijn er aan de buitenkant vonken en vlammen te zien. Bel direct 112. Ook het vuur moet direct worden gedoofd met een flinke hoeveelheid zand. Zand zorgt ervoor dat het vuur in de houtkachel of openhaard uit gaat. Gebruik hiervoor nooit water, want de kans bestaat dat er een stoomwolk ontstaat die verbranding van de huid kan veroorzaken. Om de lucht toevoer te stoppen, sluit u de schoorsteenklep. De brandweer kan het rookkanaal met een speciale ketting ontdoen van de brandende creosootlaag.

  Verzekeringspolis
  De meeste verzekeringsmaatschappijen stellen geen specifieke eisen. Wel wordt er altijd onderzoek gedaan of u geen achterstallig onderhoud aan het schoorsteenkanaal heeft. Bewaar om die reden het bewijs dat u ontvangt van de schoorsteenveger. Uiteraard kunt u ook zelf u kanaal vegen, echter moet u wel goed weten, waar u op moet letten. Wanneer blijkt dat u achterstallig onderhoudt heeft kan de verzekering besluiten om de schade NIET te vergoeden. Goed onderhoud is dus het devies.

  Voorkomen is beter dan genezen!
  Laat de schoorsteen minimaal jaarlijks vegen door een gediplomeerde schoorsteenveger. Of dit meerdere keren per jaar moet, hangt af van uw stookgedrag. Als de houtkachel elke dag brand, dient u misschien wel 2 of 3 keer per stookseizoen uw kanaal te laten vegen.

  Indien u ervoor kiest om uw stookkanaal te laten vegen adviseren wij om een schoorsteenveger van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) te kiezen. Op hun site kunt u een schoorsteenveger bij u uit de buurt kiezen. U kunt hier ook meer tips lezen over veilig stoken.

  Tips en trucs
  Wanneer het vuur in uw kachel niet optimaal brandt, wordt er meer creosoot gevormd. Kies daarom een stooktoestel met een kleiner vermogen. Door het kleinere vermogen, kan de kachel wel op volle kracht branden, met alle regelkleppen helemaal open, zonder dat het te warm wordt. Wanneer u het vuur wilt laten uitgaan, kies er dan voor om het vanzelf uit te laten gaan in plaats van het te smoren door de luchttoevoer te verminderen. Stook het schoorsteenkanaal direct goed warm, dus met genoeg aanmaakhoutjes en dit flink laten branden. Pas wanneer uw kachel echt goed warmte begint af te geven de luchttoevoer gaan regelen.

  Genieten van uw houtkachel
  Uiteraard is het ook belangrijk dat u heerlijk kan genieten van uw houtkachel. Met deze basis regels en een gezond verstand kunt u dit ook. Wensen we u en uw gezin vele veilige stookseizoenen toe!

  Voor meer tips om brand te voorkomen, verwijzen we u graag naar onze website.