Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • Blusdekens NIET geschikt voor vetbranden!
  Blusdekens NIET geschikt voor vetbranden!

  Recent onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangetoont dat blusdekens NIET geschikt zijn voor vetbranden. Eerder kwam al het bericht dat alleen blusdekens met NEN 1869 dit wel zouden kunnen. Nu blijkt dat dus van alle onderzochte blusdekens (die ca. 85% van de Nederlandse markt omvatten) is er niet één goedgekeurd voor vetbranden.

  Testuitslagen
  Het is opmerkelijk dat andere testuitslagen uit andere landen verschillende test uitslagen geven. Blusdekens die door de TÜV en Britisch Standard wel geschikt bevonden zijn, zijn dus nu door de NVWA allemaal afgekeurd voor vetbranden.
  We zijn dan ook erg benieuwd naar de testuitslagen, maar vooruit lopend op het onderzoek heeft de NVWA geeist dat alle blusdekens op de markt de vermelding naar de NEN 1869 komt te vervallen. Ook moet er op alle blusdekens komen te staan dat deze NIET geschikt zijn voor vetbranden. Deze nieuwe regels gelden per direct. 

  Veilig gebruik blusdekens
  Blusdekens zijn verder prima geschikt voor alle andere beginnende branden. Zolang de vuurhaard volledig afgedekt kan worden, zodat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen gaat deze uit. Ook voor in brand geraakte personen kunnen blusdekens nog steeds goed blussen.

  Vetbrand blussen
  Voor vetbranden adviseren wij een passende deksel op de pan te leggen en de hittebron eronder uit te schakelen. Of deze met een speciaal geschikt vetbrandblusser te blussen. Voor meer informatie over vetbranden blussen kunt via deze link meer lezen.