Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • Alle pijlen zijn gericht op de nieuwe vluchtroute aanduiding met de nieuwe NEN 7010
  Alle pijlen zijn gericht op de nieuwe vluchtroute aanduiding met de nieuwe NEN 7010

  De invoering van de NEN EN ISO 7010 “Grafische symbolen – Veiligheidskleuren en tekens en geregistreerde veiligheids tekens” gaan er enkele grote veranderingen plaats vinden. Voorheen waren we in Nederland gewend dat de pijl voor de “vluchtrichting rechtdoor” omlaag wees, wijzen vanaf heden de pijlen omhoog. Waarom is deze verandering doorgevoerd?

  Europa
  De ISO 7010 werd in 2012 overgenomen als de Europese norm. In alle Europese landen geldt de afspraak, wanneer er een Europese norm verschijnt, dat alle tegenstrijdige, nationale normen worden gewijzigd of zelfs ingetrokken. Uiteraard wordt deze vervangen of aangepast door de afgesproken Europese norm.

  Veranderingen in Nederland
  Voor de vluchtroute aanduidingen in Nederland zijn er 2 grote veranderingen.

  1. De pijlrichting voor de vluchtrichting rechtdoor Overal in Europa is het al gebruikelijk om de pijl “omhoog” te laten wijzen. Alleen Nederland loopt hierin nog wat achter. Om als voorbeeld te noemen kunt u bijvoorbeeld ook aan de verkeersborden denken. In bijna alle landen van Europa wijzen de pijlen voor rechtdoor reeds omhoog. Rijkswaterstaat (RWS) is reeds begonnen om de ANWB borden te vervangen voor nieuwe borden met de pijlen omhoog gericht. Zo is het nu ook voor de vluchtroute aanduiding.

  2. Het mannetje en de deur Momenteel wordt het mannetje gescheiden van de deur met een pijl ertussen. Echter in de nieuwe NEN-EN-ISO 7010 is de deur gecombineerd met het mannetje. De pijl naar beneden gericht zoals we die gewend waren, bestaat nog steeds. Deze heeft echter wél een andere betekenis gekregen. Vanaf nu betekent dit dat de vluchtroute naar beneden gaat.

  Zie in de tabel hiernaast hoe de verschillende richtingpijlen worden gecombineerd. Ook kunt u de bijlage downloaden middels de “Lees meer” knop.  Indien u de NEN 7010 wilt kopen verwijzen we u naar NEN.nl

  Wat betekent dit nog meer?
  Met de invoering van de NEN EN ISO 7010 moesten er ook een aantal nationale normen worden aangepast. Bijvoorbeeld de NEN 6088 “Brandveiligheid van gebouwen – Vluchtwegaanduiding – Eigenschappen en bepalingsmethoden” was tegenstrijdig met de nieuwe NEN 7010. Om die reden werd deze ingetrokken.

  Voor de NEN 3011 “Veiligheidskleuren en tekens in de werkomgeving en in de openbare ruimte” was er een aanvullingsblad verschenen waarin tegenstrijdige symbolen werden genoemd. De normcommissie “Grafische Symbolen” is momenteel bezig met een herziening van deze NEN 3011. Daarin wordt ook de NEN 6088 opgenomen. Hierin zal ook toelichting worden gegeven over de richting van de pijlen voor de vluchtwegaanduiding. We verwachten dat de publicatie van deze norm begin 2014 zal komen. Vanaf dan zal de oude NEN 3011 én NEN 6088 zijn vervangen door de nieuwe NEN 3011.

  Advies
  Doordat op termijn alle pijlen omhoog gaan wijzen voor de vluchtwegaanduiding rechtdoor en alle mannetjes in de deur gaan staan, adviseren wij dat u dus nu al begint met het vervangen van alle vluchtwegaanduidingen. Dan stuurt u alle mensen de juiste richting op!


  Download print versie