Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • 2013: Hoogste aantal doden door brand sinds 5 jaar!
  2013: Hoogste aantal doden door brand sinds 5 jaar!

  Het afgelopen jaar telde maar liefst 52 doden en 600 (zwaar) gewonden door branden in een gebouw of woning. Dat is een toename van 18% ten op zichte van 2012. Dit is een sterke stijging ten opzichte van de afgelopen 5 jaar.

  "De afgelopen 4 jaar was er een daling te zien van het aantal doden door brand in een gebouw. Helaas heeft deze trend zich niet voortgezet", aldus lector brandpreventie René Hagen van de brandweeracademie. Uit deze cijfers is al op te maken dat veel mensen omkomen tijdens het koken (de bekende vlam in de pan) alsmede de kortsluiting in elektrische apparaten. De komende maanden gaat de NIFV de cijfers analyseren en komen in het voorjaar van 2014 met de uitkomsten van het onderzoek: "Fatale woningbranden 2013" 

  Veel senioren zijn slachtoffers
  De grote zorg is dat relatief veel ouderen zijn omgekomen (13). De komende jaren verwacht Dhr. Hagen alleen maar een toename van slachtoffers onder de senioren. Dit komt omdat de levensverwachting, vergrijzing én het kabinetsbeleid ervoor zorgen dat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen.
  Senioren vergeten nu eenmaal vaker dat ze bijvoorbeeld een pannetje op het vuur hebben gezet. Ook de onwetendheid, wat te doen bij brand of het zelfstandig kunnen vluchten dragen bij aan onveilige situaties.
  Het NIFV heeft berekend dat door die vergrijzing het aantal doden door brand in 2030 toeneemt met 13% en onder de 65+ers met wel 60%. Dit zijn schrikbarende cijfers. Hagen pleit dan ook voor verandering en innovatieve oplossingen die reeds beschikbaar zijn.

  Cijfers 
  In Nederland zijn er elke dag maar liefst 16 woningbranden per dag. Dat is een kans van 1 op 1300 dat het uw huis betreft. Elk jaar sterven er gemiddeld 50 mensen door de gevolgen van brand. 600 personen worden (zwaar) gewond opgenomen in het ziekenhuis. Ruim de helft van de brandwondenslachtoffers heeft een ongeval meegemaakt door vuur en/of vlammen. Ook het inademen van rook is een zeer belangrijke oorzaak van de doden en gewonden.

  In 2013 kwamen er 52 personen om. Hiervan kwamen 45 personen om in een woning. 7 personen in een bedrijfspand, loods of windmolen.

  Rookmelders redden levens
  Door goede voorlichting, de bereidwilligheid tot het installeren van rookmelders en de aanschaf van een brandblussers is de verwachting dat deze aantallen echt omlaag kunnen. 
  In je slaap is het reukorgaan uitgeschakeld. Om die reden wordt je dan ook niet wakker in geval van brand. Een rookmelder kan de rookontwikkeling wel ontdekken en u en uw gezin op tijd alarmeren. Zodoende heeft u voldoende tijd om te vluchten en de brand direct te blussen.

  ROOKMELDERS en BRANDBLUSSERS van goede kwaliteit, koopt u bij Preef.