Informatie over brandveiligheid

Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • Wist u dat brandblussers altijd voorzien zijn van een blusrating?
  Wist u dat brandblussers altijd voorzien zijn van een blusrating?

  Alle brandblussers die wij aanbieden in onze winkel, hebben een rijkstype keurmerk.

   Ook vermelden wij voor welke type brand deze geschikt is. Dit wordt de brandklasse genoemd. Daarnaast geven we ook aan welke 

  blusrating 

  het product heeft gekregen naar aanleiding van brandproeven die er mee zijn uitgevoerd. Dit wordt de NEN EN3 genoemd.


  13A-55B | 27A-144B | waar staat de A blusrating voor?

  Voor vaste stoffen branden (brandklasse A) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een rechthoekige stapel hout. De stapel met hout wordt in een regelmatig patroon met gelijke tussenruimte opgestapeld zodat er zich tussen de balkjes een open ruimte bevindt. De stapel zal maximaal 7 lagen blokjes hout op elkaar gestapeld zijn. De hoogte en de breedte van de houtstapel zijn standaard maten: hoogte is 0,5 M. en de breedte is 0,56 M. De lengte van de stapel bepaald uiteindelijk de blusrating.
  Nadat de stapel circa 8 minuten brand zodat ieder balkje goed brand, pas dan wordt er begonnen met de blussing.
  13A: lengte van de houtstapel is 1,3 M
  27A: Lengte van de houtstapel is 2,7M

  Het blussende vermogen van de brandblusser wordt uitgedrukt met het cijfer voor de letter A. Een blusser met de rating 27A heeft dus een dubbel zo groot blussend vermogen dan een 13A variant.

  De blusrating wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling met succes is geblust. Bovendien mag er binnen twintig minuten na de blussing geen herontsteking optreden.


  13A-55B | 27A-144B | waar staat de B blusrating voor?

  Voor de vloeistof branden (brandklasse B) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een ronde bak die voor 2/3 met heptaan is gevuld en voor 1/3 met water. De diameter van de bak varieert afhankelijk van de inhoud.
  Wanneer de heptaan wordt ontstoken, mag er pas na 1 minuut worden begonnen met blussen.

  55B is een bak gevuld met totaal 55 liter vloeistof: 36,6 liter heptaan en 18,4 liter water. Oppervlakte van de vloeistofplas is ca. 1,73 M2.
  144B is een bak gevuld met totaal 144 liter vloeistof: 96 liter heptaan en 48 liter water. Oppervlakte van de vloeistofplas is ca. 4,52 M2.

  Het blussende vermogen van de brandblusser wordt uitgedrukt met het cijfer voor de letter B. Een blusser met de blusrating 144B heeft dus een vele malen groter blussend vermogen dan een 55B variant.

  De blusrating wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling met succes is geblust. Bovendien mag er binnen twintig minuten na de blussing geen herontsteking optreden.


  5A-34B-40F | 13A-113B-75F | waar staat de F blusrating voor?

  Voor de vetbranden (brandklasse F) is er een brandproef ontwikkeld in de vorm van een frituurpan. Het frituurvet wordt verhit tot boven de 350˚C zodat het vet zijn ontbrandingstemperatuur heeft bereikt. Wanneer dit enkele minuten aan het branden is, wordt er gestart met de blussing.

  40F staat voor een frituurpan met een inhoud van 40 liter frituurvet.
  75F staat voor een frituurpan met een inhoud van 75 liter frituurvet.

  De blusrating van de brandblusser wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling met succes is geblust. Bovendien mag er binnen twintig minuten na de blussing geen herontsteking optreden.

  Spuitduur van een brandblusser
  De spuitduur van een blusser is de tijd dat u kunt blussen voordat deze leeg is. Uiteraard is deze tijd afhankelijk van de inhoud. Hoe groter de inhoud, hoe langer ermee geblust kan worden. Een belangrijke factor is ook de spuitkop die gebruikt wordt. Zo kan de spuitduur van het ene merk beduidend langer zijn, dan van een ander merk en dit terwijl de inhoud het zelfde is.