Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste brandblusser?

Doorloop onze keuzemodule en u weet direct welke blusser u nodig hebt:

 • Rookmelders: wat doen ze? En waar hang ik ze op?
  Rookmelders: wat doen ze? En waar hang ik ze op?


  Wanneer er rook ontstaat in huis, gaat het alarm van een rookmelder af. Het geluid maakt u wakker, waardoor u genoeg tijd heeft om te vluchten of de brand nog te blussen. Dit is vooral 's nachts belangrijk, omdat het reukorgaan is uitgeschakeld als u slaapt. U ruikt dus niets. Ruim driekwart van alle branden ontstaat tussen middernacht en 6 uur 's ochtends.

  Hoe werkt het?

  Rookmelders

  nemen een verdikking van de lucht waar. Dit wordt dan gezien als rook en zorgt dat het alarm afgaat. Rook stijgt op en verzamelt zich bovenin een ruimte. Hang uw rookmelder dus aan het plafond. Omdat er bij koken, douchen en auto starten ook dikkere lucht vrij komt, kunt u in de keuken, badkamer en garage beter een hittemelderhangen. Deze gaan af wanneer de temperatuur 60˚C of heter wordt.

  Waar moeten rookmelders hangen?
  Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten: de overloop, de hal en de gang van elke verdieping. Voor optimale veiligheid zorgt u dat elke slaapkamer en/of kinderkamer is voorzien van een rookmelder. Plaats rookmelders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte, aan het plafond, op 50 cm van alle muren. Op de muur mag ook, maar heeft niet de voorkeur. Indien u de rookmelder aan de muur bevestigd, zorg er dan voor dat de afstand tot aan het plafond ± 15 cm is.
  Voor de meeste merken rookmelders geldt dat één rookmelder een cirkel van 15 meter doorsnede bewaakt. Indien uw rookmelder in het midden van de ruimte hangt betekend dit dat er aan alle kanten van de ruimte maximaal 7,5 meter is beschermt. Zorg voor optimale veiligheid dat rookmelders altijd overlappend zijn. Zie ook de foto's hiernaast ter verduidelijking.
  Hebt u een schuin dak? Hang de rookmelder dan minstens 30 cm lager dan de nok. Wanneer u 's nachts de deur van de woonkamer naar de gang dicht doet, adviseren wij om in ieder geval een rook- en/of hittemelder in de woonkamer op te hangen.

  We raden aan om de handleiding altijd goed door te lezen voor de specifieke installatie-eisen.

  Tips
  Hang uw rookmelder niet in de buurt van een ventilator(opening) of boven een kachel. Bij een ventilator loopt u het risico dat het alarm te laat afgaat en boven een kachel het alarm sneller af en bent u eerder geneigd te denken aan "vals" alarm. Gebruik hittemelders voor de keuken, garage.

  Kwalitatieve ROOKMELDERS kopen voor een scherpe prijs? Klik hier voor ons uitgebreide aanbod.

  Rookmelders installeren
  • Op elke verdieping in huis, met inbegrip van (verbouwde) zolderruimtes.
  • Installeer rookmelders in iedere slaapkamer.
  • Hang in lange gangen om de 7,5 meter een melder.
  • Installeer een melder in het trapgat van elke verdieping.
  • Monteer de melder zoveel mogelijk in het midden van het plafond, maar minstens 30 cm van de muur of hoek.


  Plaatsen waar rookmelders beter NIET geplaatst dienen te worden
  • Keukens, badkamers, garages en boilerruimtes. Plaats in deze ruimtes HITTEMELDERS.
  • Minder dan 3 meter van verbrandingsbronnen (bijv. fornuis, boiler, (hout)kachel, open haard). Liefst op 6 meter afstand.
  • Minder dan 3 meter van ruimtes waar veel damp, vocht of stoom wordt geproduceerd (bijv. keuken, badkamer, toilet, douchecel, afwasmachine).
  • Ruimtes waar de temperatuur onder de 4˚C of boven de 38˚C kan komen (bijv. niet-verwarmde gebouwen, buitenruimtes en veranda's).
  • Zeer stoffige, vuile of vettige ruimtes. Installeer een rookmelder nooit rechtstreeks boven een fornuis. Houd rookmelders in wasruimtes stofvrij of plaats liever een hittemelder.
  • In de buurt van een luchtinlaat, plafondventilator, boven een radiator of in tochtige ruimtes. Deze kunnen de rook wegblazen van de melder, waardoor deze geen rook detecteert.
  • In ruimtes waar veel insecten zitten. Insecten kunnen de openingen naar de sensorkamer doen verstoppen en ongewenste alarmmeldingen veroorzaken.
  • Op minder dan 30cm van een lichtbron. De elektrische ruis kan de sensor storen.
  • Ter hoogte van of lager dan de deuropening.
  • Zet het alarm af in ruimtes waar wordt behangen of geschilderd.
  • In zogenaamde dode luchtruimtes (bijv. nok van een puntdak). Doordat de lucht in deze ruimtes stilstaat, kan de rook de sensorkamer niet of te laat bereiken.

  ROOKMELDERS kopen? Zie hier ons uitgebreide aanbod van kwalitatieve rookmelders.